Runkeeper: de wondere wereld van de hardloop-app

De afgelopen jaren dacht ik steeds; ik moet meer in beweging komen. Een kantoorbaan zorgt er nou eenmaal voor dat je veel zit en dat is niet goed voor je lichaam. Dus dan komen de goede voornemens;
  • voortaan met de fiets boodschappen doen. Ja, dat houd je vol, tot het koud, regenachtig en donker wordt buiten.
  • Dan maar elke week gaan zwemmen met wat vrienden. Dat werkt, tot iedereen het te druk krijgt met   andere dingen en vaker niet gaat dan wel.
  • Een hometrainer aanschaffen. Die je vervolgens niet gebruikt, omdat het saai is. Dus er een tv bij komen, met dvd speler. Gevolg; een paar keer fietsen.
Ik ben door al die stappen gegaan, maar kon mijn motivatie niet vasthouden. Tot er een nieuwe wondere wereld voor mij open ging.
Ergens vóór de zomer van 2009 kon ik mijn abonnement van mijn mobiele telefoon verlengen. Iedereen had het toen al tijden over smart phones en het gemak daarvan. Hoewel sceptisch, heb ik toen toch mijn oude telefoon ingeruild voor een iPhone.
In het begin was ik daar nog niet zo handig mee, maar al snel bleek dat het toch wel een vernuftig ding was; makkelijk opzoeken wat voor weer het wordt, of er files zijn, wat het laatste nieuws is. Super!
Uiteindelijk dacht ik; als dit dan toch zo’n wonderlijk ding is, dan kan het mij vast ook wel helpen op sportvlak. Na wat zoeken, vond ik wat mogelijkheden om de telefoon te gebruiken bij het hardlopen. Niet alleen voor het afluisteren van muziek tijdens het lopen, maar ook om afstand, snelheid en route te bepalen.
Ik zette de app ‘Runkeeper’ op mijn telefoon en nam me voor voortaan drie keer per week een rondje van 2 km te gaan hardlopen. De route bepaalde ik op de website van Runkeeper, waar je routes kan aanmaken en delen met anderen. Ik kan je zeggen; het lopen ging moeizaam. Mijn lijf was niet meer gewend om echt in beweging te komen. Maar elke keer als ik mijn rondje had gelopen was te zien dat het beter ging. Runkeeper houdt namelijk je afstand, tijd en dus snelheid bij. Die verbetering motiveerde mij enorm.
Ik heb dat rondje van 2 km maandenlang gelopen en was super trots op het moment dat ik de afstand in één keer kon uitrennen. Via Runkeeper kwam ik in contact met andere hardlopers die net waren begonnen, eentje zelfs een paar straten verderop. Je kan elkaars prestaties zien en elkaar aanmoedigen. Dit zorgde ervoor dat ik er steeds meer vertrouwen in kreeg om de afstand te vergroten. De 2 km werd van 2,7 km (achteraf een ministapje), 5km, 7km, 9km en uiteindelijk 12km.
Ondertussen voelde ik me steeds beter. Mijn gezondheid ging met sprongen vooruit en mijn gewicht ging fors naar beneden, van 90kg naar 70kg! Daar kan dus echt geen enkel dieet tegenop. Maar wees gewaarschuwd; er is ook een nadeel. Hardlopen is zwaar voor je gewrichten en spieren. Ik ben dit jaar twee maal geblesseerd geweest, omdat mijn conditie meer aankon dan mijn lijf. Dit is iets waarvoor je echt moet waken. Persoonlijk heb ik besloten om lid te worden van een hardloopclub. Dit vanwege de begeleiding; je krijgt tips, leert je grenzen beter zetten en het belang van warming up/cooling down wordt tussen je duidelijk gemaakt.
Al met al ben ik ervan overtuigd dat ik zonder deze app nooit op deze manier in beweging was gekomen. De app heeft mijn motivatie aangewakkerd, maar hardlopen doe je niet alleen met een app. Zorg ook voor begeleiding. Uiteindelijk werkt hardlopen verslavend en ik loop nog steeds 3 keer per week. Op naar de volgende hardloopwedstrijd en hopelijk ooit de marathon van New York City.
Je kunt me aanmoedigen en mijn prestaties zien op www.runkeeper.com .

Richard van de Burgt

Geen opmerkingen:

Een reactie posten